We kunnen Marianne Vos gerust de Eddy Merckx van het vrouwenwielrennen noemen. Meer dan 66 gouden medailles bij verschillende kampioenschappen.

In 2006 werd Vos in het Achterhoekse Zeddam wereldkampioene veldrijden. Ze was de Duitse titelverdedigster Hanka Kupfernagel in de sprint te snel af. Eerder dat seizoen werd ze ook al Europees kampioene veldrijden. Later dat jaar werd ze in Salzburg ook wereldkampioene op de weg. Tijdens Vos’ eerste Nederlands kampioenschap op de weg werd ze in Maastricht eerste, door 1,5 kilometer voor de streep Chantal Beltman in te halen. Uiteindelijk bleef ze op de streep Sharon van Essen en Suzanne de Goede net voor.

Eind juni 2006 werd Vos uitgeroepen tot ‘Talent van het Jaar 2006’. Uit handen van Erica Terpstra, voorzitster van het NOC*NSF, ontving ze de bijbehorende trofee De Junior. De andere genomineerden waren zevenkampster Laurien Hoos en turner Epke Zonderland. In 2007 krijgt broer Anton een psychose omdat hij in zijn wielercarrière achter blijft.

Sinds 15 mei 2007 is Vos de nummer één op de UCI-ranglijst. Vos kwam uit voor de DSB Wielerploeg (met onder meer Daniëlle Bekkering en Renate Groenewold), daarna tot en met 31 december 2011 voor de wielerploeg Nederland Bloeit; met ingang van 1 januari 2012 prijkt de naam van Rabobank op haar shirt.

In 2011 werd ze voor de vierde keer wereldkampioen bij het veldrijden. Ze won voor de vijfde keer op rij de Keetie van Oosten-Hage Trofee voor beste wielrenster van het jaar. In juni 2011 werd ze voor de vierde keer Nederlands kampioene wielrennen op de weg.

In december 2013 werd Marianne uitgeroepen tot Nederlands mountainbikester van het jaar in de categorie Dames Elite. Ze won dat jaar onder andere de Sea Otter Classic en de Cyprus Afxentia Cup. Ook behaalde ze een 11e plek tijdens de World Cup in Albstadt. Daarnaast behaalde Marianne in diezelfde maand de titel ‘Sportvrouw van het jaar’. Dat jaar heeft Vos ook grond gekocht nabij het Land van Heusden en Altena waar ze een woning bouwt.

Op 1 februari 2014 werd ze in Hoogerheide (Nederland) voor de 7e keer (waarvan 6x op rij) Wereldkampioene Veldrijden met een ruime voorsprong (ruim 1 minuut) op de nummer 2 (de Italiaanse Eva Lechner).