Bryan Coquard heeft de openingsrit van de Tour of Oman gewonnen. De Fransman van Vital Concept was de snelste in de massasprint, waarin hij Mark Cavendish en Giacomo Nizzolo klopte, en is uiteraard tevens de eerste leider. De pas 20-jarige Bram Welten was op de achtste plaats de beste Nederlander.

Om 08:35 Nederlandse tijd werd het startsein gegeven voor de eerste etappe van de negende Ronde van Oman. Dat was meteen het teken voor een aantal renners om aan te vallen. Conor Dunne, Maxime Farazijn, Pierre Luc Perichon en onze landgenoot Brian van Goethem hadden binnen vijftien kilometer al een voorsprong van 4’30” te pakken op het peloton, waar Cofidis en Sunweb het tempo bepaalden.

De eerste tussensprint na 31 kilometer was een prooi voor Perichon. De 31-jarige Fransman van Fortuneo-Samsic pakte de eerste drie punten, voor Farazijn en Dunne. De voorsprong van het viertal was iets teruggelopen tot 2’55”. Na 50 kilometer hield het peloton, waar UAE Emirates en Bahrain Merida Cofidis en Sunweb de helpende hand inmiddels hadden toegestoken, de marge met de kopgroep stabiel rond drie minuten.

Schootsafstand
In de laatste 55 kilometer liep de voorsprong opeens rap terug naar ongeveer twee minuten. De sprintersploegen wilden deze buitenkans voor hun kopmannen niet laten liggen en hielden de ontsnapping binnen schootsafstand. De laatste tussensprint was echter nog voor de vluchters. Perichon drukte opnieuw als eerste zijn wiel over de streep, waardoor de Fransman de eerste leider is in het klassement van de strijdlust.

Perichon was vervolgens ook de eerste renner die werd ingerekend door het peloton, toen zijn drie medevluchters nog twintig seconden hadden. Sunweb en Cofidis hielden in het peloton het tempo hoog voor hun sprinters Max Walscheid en Nacer Bouhanni. Er werd vooraan slag om slinger gedemarreerd om de ontsnapping zo lang mogelijk te rekken, maar tevergeefs. Ook het overgebleven drietal werd opgeslokt: op de campus van de Sultan Qaboos Universiteit zou worden gesprint.

In de daaropvolgende massasprint was Bryan Coquard de snelste. Het is de eerste seizoenszege voor de Fransman, die deze winter Direct Energie verruilde voor Vital Concept. Hij was in de Sharjah Tour en de Etoile de Bessèges al enkele malen dicht bij de overwinning, maar in de openingsrit van de Tour of Oman was het eindelijk écht raak voor de sprinter.