Erik Christiaan Breukink, geboren in Rheden op 1 april 1964, voormalig professionele Nederlandse wielrenner. In 2010 is hij technisch directeur bij Rabobank wielerploeg geworden. Tegenwoordig is hij samen met Jean-Paul van Poppel, Michael Zijlaard en Michael Boogerd de drijvende kracht achter Team Roompot.

In 1982 toen hij als junior nationaal kampioen achtervolging werd, kreeg hij voor het eerst te maken met professioneel wielrennen. Samen met Gert Jakobs, Maarten Ducrot en Jos Albertsin heeft hij meegedaan met de 100km ploegenachtervolging op de Olympische Spelen in Los Angeles. Ze behaalden de vierde plek. Toen Breukink in 1985 twee tijdritten in de Olympia’s Tour won besloot hij om te vechten voor een professionele loopbaan in het wielrennen.

Zijn carrière als profwielrenner begon niet meteen bij de beste ploeg, maar bij de bescheiden Skala – Gazelle ploeg. Vrijwel meteen ontwikkelde hij zich tot een tijdritspecialist en een goede klimmer. Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Panasonic zag wel wat in Breukink, hij heeft 4 jaar voor deze ploeg gereden nadat hij gespot was.

710px-Erik_BREUKINKIn 1986 won hij een etappe in de Ronde van Zwitserland. In 1987 won hij een etappe in de Ronde van Italië, die hij als 3e beëindigde. Datzelfde jaar debuteerde Erik Breukink in de Ronde van Frankrijk, waar hij ook een etappe won. Hij reed die Ronde uit als 22e en werd 2e in het jongerenklassement. Een jaar later, in 1988, beëindigde Breukink de Ronde van Italië op de tweede plaats. Hij won daar ook een loodzware etappe over de Gavia in een sneeuwstorm. In datzelfde jaar beëindigde hij de Tour de France als 12e en als winnaar van het jongerenklassement. Dat jaar won Breukink nog de Ronde van het Baskenland en het Internationaal Wegcriterium.

Breukink wilde zich specialiseren in de Tour de France en zo maakte hij in 1990 de overstap naar het Nederlandse PDM. Hier won hij twee ritten en eindigde tevens 3e in het algemeen klassement, zijn beste resultaat ooit. Als hij niet het ongeluk had gehad dat hij 3 keer van fiets moest wisselen had hij mogelijk zelfs gewonnen. In 1990 tijdens de GP Lunel, voegde hij de finale van de wereldbeker aan zijn prijzenkast toe. In hetzelfde jaar won hij de GP Eddy Merckx. In 1991 moest het gehele PDM-team de Ronde van Frankrijk verlaten, officieel als gevolg van een voedselvergiftiging door het eten van bedorven kip. Echter, later bleek het niet om voedselvergiftiging te gaan maar om een bacteriële besmetting te gaan, waarschijnlijk als gevolg van het innemen van het voedingssupplement Intralipid. Intralipid is een voedingssupplement die gebruikt wordt door mensen die niet in staat zijn voldoende vetstoffen binnen te krijgen. Het is geen doping, ook al wordt dat soms gedacht, maar kan wel gebruikt worden als ‘cover up’ om stimulerende middelen in te transporteren. Rondom het vertrek van PDM zijn altijd geruchten over doping geweest, maar dat zijn maar speculaties.

In 1993 verliet Breukink ons mooie land en vertrok naar het Spaanse Once. Daar heeft hij helaas een ongeluk gehad in datzelfde jaar vlak voor de Tour. Hierdoor moest hij de Tour opgeven wegens knieproblemen. Hetzelfde jaar nog nam Breukink voor een eerste, en enige, keer deel aan de Vuelta. Hij werd uiteindelijk 7e en won zelfs nog een etappe. Ook won hij voor de 2e keer het Internationaal Wegcriterium, de Ronde van Nederland en werd hij Nederlands kampioen. Aldus achteraf toch nog een goed jaar voor Breukink.

Hierna heeft Breukink nog 4 keer mee gedaan aan de Ronde van Frankrijk. Echter, mooie resultaten bleven desondanks zijn harde inzet weg. Dit heeft hem bewogen in 1997 een punt achter zijn loopbaan als profwielrenner te zetten. Breukink heeft totaal 61 overwinningen op zijn naam staan, waaronder etappes in de drie grote rondes.

Na zijn carrière als profwielrenner kreeg hij in eerste instantie PR-functie bij de Rabobank. Dit had hij wel gezien na 1 jaar, toen besloot Breukink commentator bij de NOS te worden. Sinds 2004 is hij ploegleider van de ploeg van de Rabobank. Anno 2010 is Breukink technisch directeur bij Rabobank en sinds 2014 ploegleider van Team Roompot.