397px-Gerrie_Knetemann_1977Geboren in Amsterdam op 6 maart 1951, Gerrie Knetemann. Gerrie, ook wel bekend als ‘de Kneet’, was Nederlands beroepswielrenner van 1974-1989.

Zijn expertise lag toch wel in de proloog tijdritten. Later in zijn carrière als profwielrenner gaf hij ook meer aandacht aan tijdrijden in de langere tochten. Al hoewel Knetemann van oorsprong geen sprinter was, boekte hij toch vrij veel overwinningen in een “sprint-à-deux”. Hij ging er vaak op uit met een compagnon of met een klein peloton. In 1978 werd hij op deze manier wereldkampioen. Datzelfde jaar won Knetemann in de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk de sprint. Knetemann kon prima meerdaagse tochten rijden, maar de bergen waren hem te veel, hierdoor was het voor hem moeilijk een goed resultaat neer te zetten op de Tours.

Hij heeft 10 etappes gewonnen, dit is een Nederlands “record”, die hij deelt met Jan Raas en Joop Zoetemelk. Verder heeft Knetemann achtmaal de gele trui gewonnen. Verder was Knetemann de eerste wielrenner ooit die harder dan 50 kilometer per uur reed in een tijdrit.

Een jaar voordat hij zijn contract bij de Raleigh ploeg tekende in 1975 reed hij eerst voor de ploeg waar Joop Zoetemelk kopman, namelijk de franse Mercier-ploeg. Bij deze ploeg won hij de Amstel Gold Race. Het jaar daarop tekende hij het contract bij de Raleigh ploeg van Peter Post. Samen met Jan Raas was hij daar jarenlang het gezicht van de ploeg.

In 1983 maakte hij een zware val tijdens “Dwars door Vlaanderen”, een Vlaamse wielerklassieker. In eerste instantie was men bang dat hij het niet zou overleven, maar dit bleek gelukkig mee te vallen. In 1985 toen hij weer volledig hersteld was besloot hij weer terug te keren naar de ‘scene’ en deed mee aan de Amstel Gold Race.

Knetemann stond naast een succesvol wielrenner ook bekend om zijn humor. Hij was altijd vrolijk en heeft menig grappige uitdrukkingen de wereld in geholpen. Zo waren bijvoorbeeld, onderhand beroemde, uitdrukkingen zoals ‘doorkachelen’, ‘met je hol open zitten’ en ‘hij zit te harken’ van hem afkomstig.

Toen 1989 eenmaal was aangebroken vond Knetemann het tijd worden om afscheid te nemen van het peloton. Knetemann heeft nog menig tijd als PR-man voor de PDM-ploeg gefunctioneerd, maar werd als snel in 1991 bondscoach van de KNWU en wedstrijdleider van de Ronde van Noord-Holland en het RAI Derny Criterium. Knetemann sleepte totaal nog 2 medailles binnen als bondscoach over de 14 wereld kampioenschappen waar hij aan meedeed.

Knetemann was een bijzonder man en heeft zelfs in 1992 samen met Prins Willem-Alexander de Marathon van New York uitgelopen.

Knetemann overleed aan de gevolgen van een longembolie nadat hij tijdens een mountainbike-tocht nabij Bergen (NH) onwel was geworden. Hij is welliswaar overleden, maar zijn bijdrage en Knetemann zelf zullen voor altijd herinnerd blijven. Knetemann was ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2004 is de prijs die jaarlijks aan de meest talentvolle wielrenner onder de 23 jaar wordt uitgereikt, veranderd in de Gerrie Knetemann Bokaal. Sinds  2006 werd jaarlijks de GP Gerrie Knetemann georganiseerd, als eerbetoon aan Knetemann. Helaas is door een te kort aan interesse van sponsoren de tocht in 2008 en 2009 niet door gegaan, wat zeer betreurenswaardig is.

Boek over de Kneet: