Hendrikus Andreas, roepnaam Hennie, Kuiper geboren in Noord Deurningen (Overijssel) op 3 februari 1949. Kuiper was Nederlands profwielrenner in de periode van 1973 tot 1988. Na zijn carrière als profwielrenner is hij nog een tijd lang ploegleider geweest. Dit heeft hij gedaan tot 1996.

De resultaten die Kuiper op zijn naam heeft staan liegen er niet om. Zijn carrière als profwielrenner stond nog in de startblokken toen hij in 1972 Olympisch Kampioen op de weg werd. Later, in 1975 werd hij zelfs wereldkampioen veldrijden. Verder werd hij datzelfde jaar ook nog nationaal kampioen.

In 1976 won hij een etappe in de Ronde van Zwitserland en in de Ronde van Frankrijk. Ook werd Kuiper tweede in meerdaagse wielerwedstrijd, Parijs-Nice.

In zowel 1977 als 1978 won hij de Touretappe naar Alpe d’Huez en werd twee keer tweede in het eindklassement van de Tour. In het begin van zijn carrière richtte Kuiper vooral op de grote rondes, maar hij was pas echt gelukkig als rijder van klassiekers. Hij heeft dan ook menig klassieker gewonnen en Kuiper is nog steeds de enige Nederlander die de vier topklassiekers, respectievelijk de Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, de Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije heeft weten te overmeesteren.

De omkeer van zijn carrière om van Tourrijder een meester in klassiekers te
worden begon eigenlijk pas echt in 1981. Ditzelfde jaar won hij de twee topklassiekers, zwel de Ronde van Vlaanderen als de Ronde van Lombardije.

Later in 1983 won hij zijn derde klassieker, de Parijs-Roubaix. Zijn vierde klassieker won hij in 1985, de Milaan-San Remo.

Na zijn carrière als profwielrenner is Kuiper nog een tijd door het leven gegaan als ploegleider. Dit deed hij eerst voor een Duitse ploeg genaamd Stuttgart, wat later Telekom werd, daarna van de Amerikaanse ploeg Motorola, in deze ploeg zat toen onder meer Lance Armstrong.