Jacques Anquetil, geboren in Frankrijk in het plaatsje Mont-Saint-Aignan op 8 januari 1934. Anquetil stierf 18 november 1987, hij overleed op 53 jarige leeftijd aan maagkanker. Anquetil was een professioneel wielrenner in e periode van 1953 tot 1969. Anquetil vereeuwigde zijn naam toen hij in de periode van 1961 tot en met 1964 de Tour de France vier keel op rij won. Daarvoor had hij in 1957 de Tour al een maal gewonnen. Hij was specialist in tijdritten en won ook het grotendeel van zijn overwinningen door de tijdritten, dit leverde hem de bijnaam Monsieur Chrono op.

Er zijn slechts vier wielrenners geweest die de Tour de France ook 5 maal wisten te winnen. Dit waren Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain en Lance Armstrong. Bernard Hinault wist de Tour wel 5 maal te winnen, maar nooit vaker dan tweemaal op een rij. Miguel Indurain wist de Tour 5 maal op een rij te winnen en had hiermee de prestatie van Anquetil verbeterd, later verbeterde Lance Armstrong zelfs de prestatie van Indurain door de Tour 7 keer op rij te winnen.

In 1956 vestigde Anquetil op de Vigorellibaan van Milaan een werelduurrecord met 46,159 km. Dit was voor die tijd een unieke prestatie.

In 1953 begon Jacques Anquetil zijn carrière meteen goed. Hij zette meteen geweldige resultaten neer. Hij won onder andere de Tour de Manche, de G.P des Nations en de G.P Lugano. De G.P des Nations won hij elk jaar tot en met 1958.

Zijn eerste echt succesvolle jaar, waar hij echt begon te bloeien was 1957. Hij leverde geweldige prestaties dit jaar en won onder andere de G.P d’Europe, de G.P Martini, de Zesdaagse van Parijs, de Tour de France, de Parijs-Nice en de G.P des Nations.

In 1958 won hij wederom de de G.P Martini en de Zesdaagse van Parijs. Ditzelfde jaar won hij ook de  G.P Lugano, de Vierdaagse van Duinkerke en de G.P Marvan. Deze won hij allemaal wederom in 1959, op de G.P. Marvan na.

Anquetil had niet alleen succes in de Tour de France. Zo won hij de Ronde van Italië twee keer, zijn eerste keer was in 1960, later won hij de Ronde in 1964. Na een mager jaar, voor zijn doen, te hebben gereden in 1960. Zat 1961 weer vol met prachtige prestaties. Hij won de Caen, de G.P Lugano, de Super Prestige-Pernod, de Tour de France, de Parijs-Nice, de Criterium International, de G.P Forli en de G.P des Nations. Niets om je voor te schamen dus.

In 1963 verlegde hij zijn grenzen ook naar Spanje, Na de Tour de France (die hij overigens in 1963 ook nogmaals won) en de Ronde van Italië werd het tijd dat hij ook de Ronde van Spanje ging winnen. Dit deed hij dan ook in 1963. Dit jaar won hij ook nog de Azencriterium, de Dauphine Libere, de Super Prestige-Pernod, de Trophee Gentil, de Parijs-Nice en de Criterium International.

In 1964 won hij zowel de Tour de France als de Ronde van Italië. Daarnaast won hij ook nog de ronde, Gent-Wevelgem. De jaren daarna won hij nog verschillende kleinere rondes zoals onder andere de Parijs-Nice. Maar Anquetil was wel al over zijn hoogtepunt heen. Op de rangschikking der beste renners aller tijden van Daniel Marszalek is Jaqcues Anquetil 4de anno 2009.