Johannes Adrianus, roepnaam Jan, Janssen, geboren in Nootdorp op 19 mei 1940. Janssen was actief als beroepswielrenner van 1962 tot 1973 en misschien wel de eerste echt succesvolle Nederlandse wielrenner. Janssen heeft menig prestatie op zijn naam staan. Hij won in zijn carrière onder meer de Tour de France in 1968, de Ronde van Spanje in 1967 en in 1964 werd hij wereldkampioen.

medium_3768681909Janssen begon zijn carrière als sprinter, maar hij kwam er al snel achter dat dit te beperkt voor hem was en ontwikkelde tot succesvolle veelzijdige coureur. Er werd altijd gezegd van Janssen dat hij de wielrenner met weinig aanleg voor wielrennen was met de hoogste inzet onder de professionele wielrenners. Janssen moest het als wielrenner dan ook vooral hebben van zijn ijzersterke wedstrijdmentaliteit en intelligentie. Die eigenschappen leverden hem behalve de wereldtitel nog een ongekende reeks van aansprekende successen op.

Janssen kwam zo gezegd langzaam op gang, zijn eerste grootse successen begonnen eigenlijk pas 5 jaar na zijn begin als profwielrenner. In 1962 won hij weliswaar het Kampioenschap van Zurich, en later in 1964 het wereldkampioenschap, maar zijn grote debuut maakte hij pas echt in 1967. Toen won hij vier grote titels. Hij won de Parijs-Roubaix en als eerste Nederlander de Ronde van Spanje. Verder werd hij dit jaar ook nog eerste in de eindstand van de Super Prestige in 1967 en won hij de Ronde van Mallorca. Het daaropvolgende jaar, 1968, zette Janssen alweer een titel op zijn naam, hij won ook de Tour de France als eerste Nederlander. Dit tegen alle verwachtingen in. De laatste etappe was een tijdrit, Janssen had op dit moment van zijn carrière nog nooit een belangrijke tijdrit gewonnen. Maar hij reed deze keer een fantastische race en won de etappe van de, daarvoor nog koploper, Herman van Springel met slechts een halve minuut voorsprong. Met deze winst behaalde hij niet alleen de etappe winst binnen maar werd Janssen ook eerste in het eindklassement.

In zijn carrière als profwielrenner heeft Janssen totaal 7 Touretappes gewonnen en drie keer de groene trui. Deze en andere prestaties hebben hem de nodige titels opgeleverd, naast de titels om als eerste de Tour de France en de Ronde van Spanje te winnen heeft hij nog een onderscheiden als sportman van het jaar in 1968. Ook heeft Janssen vijf jaar op rij de Gerrit Schulte Trofee, een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste Nederlandse profwielrenner, ontvangen.

Direct na zijn actieve wielercarrière begon Jan Janssen in 1972 zijn eigen wielermerk. Net als op de fiets streeft hij ook met deze activiteit naar het allerhoogste. In Wageningen wordt jaarlijks de Jan Janssen Classic verreden, uit eer voor Jan Janssen, die zo veel betekend heeft voor de Nederlandse wielergeschiedenis.