De Nederlandse wielerbond KNWU ziet Michiel Elijzen als de ideale opvolger van Thorwald Veneberg als bondscoach van de elite mannen en vrouwen. Dit laat De Telegraaf vandaag weten. De 35-jarige ex-renner – op dit moment actief als ploegleider van het Belgische Veranda’s Willems-Crélan – krijgt van de KNWU de tijd om een definitieve keuze te maken.


Elijzen krijgt de voorkeur boven enkele andere kandidaten om Veneberg, die bij de KNWU de functie gaat bekleden van directeur, op te volgen. Aanvankelijk twijfelde de Nederlander volgens De Telegraaf om zowel de mannen als vrouwen te coachen. Hij zal – mocht hij daadwerkelijk kiezen voor het bondscoachschap – naast de elite mannen en vrouwen ook de beloften onder zijn hoede nemen.

De keuze van Elijzen zal afhangen van de toekomstplannen van zijn huidige werkgever Veranda’s Willems-Crélan, die druk bezig is om een ploeg te bouwen rondom toptalent en uithangbord Wout van Aert. Zo lijkt warenhuis Carrefour bereid om sponsor te worden van het team. Met het geïnvesteerde bedrag van één miljoen euro moet het nieuwe jaarsalaris van Van Aert betaald worden.

Naar functie azende Michel Cornelisse geen kandidaat 
Eerder werd al bekend dat Michel Cornelisse, de huidige ploegleider van SEG Racing Academy, geen kandidaat is om Veneberg op te volgen. In het tv-programma RTL Tour du Jour liet hij weten dat hij niet aan de profielschets voldoet. “Ik was er zeker voor in. Ik heb kenbaar gemaakt dat ik interesse had, maar heb te horen gekregen dat ik aan een aantal punten niet voldoe”, aldus de oud-renner, die door de bezoekers van WielerFlits werd beschouwd als favoriet voor de functie.

“Dat is hun goed recht, maar dat vind ik wel heel jammer. Net als bij een voetbaltrainer is dat ook voor een ploegleider het hoogst haalbare. Bovendien had ik graag samengewerkt met renners die ik goed ken om met hen sportief succes te bereiken.”