Lance Armstrong, geboren als Lance Edward Gunderson in Plano op 18 september 1971 is een Amerikaanse profwielrenner. Hij werd vooral bekend door zijn vele overwinningen achter elkaar in de Tour de France, hij won deze 7 keer achter elkaar van 1999 tot en met 2005. Dit terwijl Armstrong vele tegenslagen in zijn leven te verwerken heeft gehad. Zo werd bij Armstrong teelbalkanker geconstateerd en de doktoren gaven Armstrong in eerste instantie een overlevingskans van minder dan vijftig procent. Maar tegen alle kansen in wist hij gelukkig toch deze kwaal te overleven.

Armstrong begon niet meteen met wielrennen. Hij was wel meteen geïnteresseerd in sport maar begon op 16 jarige leeftijd als eerste aan een triatlon. Hier kwam hij erachter dat zijn echte passie wielrennen was, en besloot toen te kiezen voor een loopbaan als wielrenner. Als amateur had hij meteen succes hij won het Amerikaans amateurkampioen in 1991 en mocht meedoen aan het wereldkampioenschap voor de jeugd en de Olympische Spelen. Zijn carrière als professionele wielrenner begon eind 1992. Ook als professional was hij al van begin af aan succesvol, zo won hij zijn eerste jaar als professional het wereldkampioenschap in Oslo.

Naast de vele hoogtepunten in Armstrong zijn carrière kampte hij met vele problemen in zijn carrière. Zoals in 1995, zijn teamgenoot Fabio Casartelli overleed na een tragische val tijdens de Tour de France. De ploeg was er zo van ontdaan dat de ploeg de volgende dag niet heeft gereden. In eer van hun overleden teamgenoot Armstrong en zijn ploeg het peloton als een begrafenisstoet over de finish leiden. Toen Armstrong twee dagen na het ongeval weer ging rijden overwon hij zijn verdriet en gebruikte de woede om deze etappe te winnen, Armstrong droeg meteen zijn overwinning op aan Casartelli.

Later, in 2001, reed het peloton over dezelfde berg waar het ongeluk van Casartelli was gebeurd, Armstrong won deze etappe en wees net als in 1995 met beide armen naar de hemel om zijn overwinnen op te dragen aan Casartelli.

In oktober 1996 werd Armstrong ernstig ziek en er werd teelbalkanker geconstateerd met uitzaaiingen naar longen en hersenen. De kans op overleven bleek uiteindelijk minder dan 3% te zijn.

Toch liet Armstrong zich niet kennen en na twee zware operaties en een, toen nog, experimentele vorm van chemotherapie herstelde hij en sprong datzelfde jaar nog op de fiets. Sinds zijn aandoening is hij altijd actief geweest in de strijd tegen kanker. Hij heeft zelfs een eigen fonds opgericht genaamd de “Lance Armstrong Foundation”. Dit fonds zet zich in voor de slachtoffers van kanker en draagt bij aan onderzoek om kanker tegen te gaan.

In de tijd dat teelbalkanker werd geconstateerd fietste Armstrong al wel, maar niet op top niveau. In 1998 maakte Armstrong toch zijn ‘comeback’ naar de top. Op 8 mei trouwde Armstrong met Kristin Richard.

Op 18 april 2005 claimde Armstrong dat de Tour de France van 2005 zijn laatste koers zou zijn. Hij wilde stoppen met wielrennen omdat hij meer tijd met zijn vrouw en kinderen door wilde brengen. Meteen bij het aankondigen van zijn vertrek werd hij gevraagd als presentator van talkshows, maar hij bedankte voor het aanbod en ging er niet op in. In  2006 liep hij de New York City Marathon mee om geld in te zamelen voor onderzoek naar de bestrijding en preventie van kanker.

In 2009 kon hij het toch niet laten om weer terug te komen naar de baan. Hij had toch weer besloten om weer terug te komen naar de wielren ‘scene’ en maakte zijn comeback op de meerdaagse wielerwedstrijd de Tour Down Under. Hij besloot om twee redenen terug te komen, ten eerste wilde hij meer aandacht vestigen op de problematiek rond kanker, en daarnaast wlde hij bewijzen dat hij altijd dopingvrij heeft gereden, ondanks de vele geruchten. Hij gaf meteen aan dat hij niet ging rijden voor het geld, al zijn verdiensten gingen dan ook direct naar zijn eigen fonds, de Lance Armstrong Foundation. Armstrong ditzelfde jaar weer mee aan de Tour de France na zijn comeback gemaakt te hebben op de meerdaagse wielerwedstrijd de Tour Down Under. Armstrong werd uiteindelijk nog derde in het eindklassement van de Tour. Hetzelfde jaar nog maakte Armstrong bekend dat hij in 2010 met een eigen wielerploeg wil komen, team RadioShack, bij deze ploeg gaat hij niet alleen wielrennen, maar zal Armstrong ook meedoen aan triatlonwedstrijden en hardloopwedstrijden.

Armstrong was uniek in zijn manier van wielrennen. Hij kon zowel goede sprints trekken als klimmen, en reed die vantastische tijdritten. Hij beschikte over alle eigenschappen van een goed wielrenner. Ook was Armstrong een voorbeeld voor anderen. Zo rijden de meeste wielrenners met een trapfrequentie van ongeveer 90 tot 95 pedaalomwentelingen per minuut, Armstrong reed met ongeveer 110 pedaalomwentelingen per minuut. In sommige tijdritten reed hij zelfs met 125 pedaalomwentelingen per minuut. Door zijn succes hebben toch veel renners hun trapfrequentie ook verhoogd.

Lance Armstrong is in zijn carrière een aantal keer van dopinggebruik beschuldigd. Zijn goede relatie met de beruchte Italiaanse sportdokter Ferrari, die bekend stond als dokter die doping verschafte aan zijn cliënten en dit probeerde te camoufleren, leidde tot vele speculaties. Veel van Armstrong zijn ploeggenoten werden wel positief bevonden op doping, dit werkte natuurlijk alleen maar meer tegen Armstrong en zijn geloofwaardigheid.

Later in 2010 brengt ook de Amerikaanse wielrenner Floyd Landis slecht nieuws. Hij bekend dat hij zelf doping heeft gebruikt en zegt dat hij Armstrong heeft uitgelegd hoe hij doping moet gebruiken. Verder claimt Landis dat Armstrong in 2002 positief testte op EPO, maar dat Armstrong samen met Johan Bruyneel toen naar het UCI-hoofdkwartier zijn gevlogen, om Hein Verbruggen vervolgens om te kopen om de test geheim te houden. Echter, dit zijn allemaal maar geruchten en speculaties, er is nooit bewezen dat hij doping heeft gebruikt.