LottoNL-Jumbo wil Cees Bol en Julius van den Berg onderwerpen aan een test. De Noord-Hollanders staan met nog zes tot zeven anderen op een longlist van potentiële versterkingen voor de Nederlandse WorldTour-ploeg, weet WielerFlits. Beide talenten rijden nu voor SEG Racing Academy. Afgelopen zondag werden ze nog eerste (Van den Berg) en tweede (Bol) in de Ronde van Noord-Holland. Van een contractvoorstel is nog geen sprake.

Bol is eerstejaars elite en bezig aan een uitstekend seizoen. Hij grossiert in ereplaatsen en wist bovendien een rit in de Tour de Bretagne (2.2) en de Ardense Pijl (1.2) te winnen. Vorig jaar kampte hij met een slepende hersenschudding, waardoor hij amper in actie kwam. Dat terwijl Bol eind 2016 Olympia’s Tour had gewonnen. Van den Berg is op zijn beurt laatstejaars belofte en wist in 2018 ook al ritten te winnen in de rondes van Normandië en Bretagne. Hij is tevens regerend Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften.

De Nederlandse WorldTour-ploeg ziet komende winter De Lotto afhaken als naamgevende sponsor, maar Jumbo Supermarkten zorgt met een financiële impuls tegelijkertijd voor een groter budget. Het management van het team is al druk bezig met de sportieve invulling voor 2019. Kopstukken Dylan Groenewegen, Steven Kruijswijk en Primož Roglič verlengden reeds hun contract en eerder dit jaar was het Noorse klimtalent Tobias Foss al mee op een trainingskamp. Voor Bol en Van den Berg is naar verluidt van andere teams ook interesse.

Julius van den Berg – foto: Petros Gkotsis

Bij opleidingsploeg SEG Racing Academy houdt men ook rekening met het vertrek van Edoardo Affini (staat op de radar bij Quick-Step Floors) en klimmer Stephen Williams. De Brit kreeg in 2017 al een profcontract voorgeschoteld, maar Williams besloot nog een extra seizoen belofte te blijven. Donderdag won hij nog de eerste rit in de zware Ronde de l’Isard. In haar eerste drie jaren leverde SEG Racing Academy acht profs af, waarvan Fabio Jakobsen de laatste was. Hij wist voor Quick-Step Floors al twee profzeges te boeken.

Talentontwikkeling
LottoNL-Jumbo probeert met regelmaat talenten mee te nemen op trainingskamp. Volgens het team is dat dé manier om een goed beeld van hen te krijgen. Vorig jaar deed de formatie dat al met Hartthijs de Vries en Logan Owen, en begin dit seizoen dus met Foss uit Noorwegen. Na het verdwijnen van Rabobank als sponsor, profileert LottoNL-Jumbo zich steeds meer als een team waar jong talent de kans krijgt om te groeien. Achter de schermen is de formatie nog altijd druk bezig om een opleidingstraject op poten te zetten.