Michael Anthonie Boogerd, geboren in Den Haag op 28 mei 1972. Boogerd was actief als profwielrenner van 1994 tot en met 2007 en in die periode misschien wel de meest succesvolle Nederlandse klassementsrenner. Michael Boogerd wordt gezien als een van de beste wielrenners die Nederland ooit heeft gehad.

Al van jongs af aan stond alles in het teken van het fietsen. Op acht jarige leeftijd meld Boogerd zich aan bij de fietsvereniging. In 1995 maakte Michael Boogerd pas echt zijn professioneel debuut bij de ploeg van Jan Raas, WordPerfect. Na één jaar stapte Boogerd meteen, samen met teammanager Jan Raas, over naar een nieuwe Nederlandse ploeg, Rabobank. Al snel volgen er successen. Rabobank wilde het Nederlandse wielrennen naar een hoger platform tillen en wilde dit doen door Nederlandse beloften meer kans te geven in grote wedstrijden en om structureel beloften naar de professionals door te laten stromen door middel van het RaboWielerPlan.

Zo gezegd zo gedaan mocht Boogerd dat jaar meedoen aan de Tour de France. Hij won er de zesde etappe in Aix-les-Bains door in de stromende regen de laatste kilometers met Melchor Mauri te ontsnappen. Deze overwinning zien veel kenners als de doorbraak van Boogerd want hij begon zich steeds meer te ontwikkelen als een klassiekerspecialist en ronderenner.

Tijdens zijn eerste Tour de France, in 1996, wist Michael al een uitstekende klassering te rijden. Uiteindelijk wordt hij 31e, maar opvallender is zijn overwinning in een etappe. In stromende regen rijdt hij op weg naar Aix les Bains in volle vaart met Melchior Mauri weg uit het peloton. Waarna hij als eerste over de streep komt.

In 1997 en 1998 werd Boogerd Nederlands kampioen bij de professionals en presteerde hij beide jaren goed in de Tour de France. In 1997 werd hij zestiende en in 1998 wordt Michael Boogerd zelfs vijfde in de Tour de France. In het daaropvolgende voorjaar, in 1999, wint Michael de klassiekers Parijs-Nice en de Amstel Gold Race. In de Amstel Gold Race wint hij met enkele millimeters voorsprong van Lance Armstrong, de latere winnaar van de Tour de France dat jaar.

large_755011222

photo credit: waterboyzoo via photopin cc

Na twee iets mindere jaren kwam Boogerd in 2001 sterker dan ooit terug. In het voorjaar behaalde hij overwinningen in de Challenge Mallorca, Brabantse Pijl, etappes in de Ronde van Valencia en de Tirreno-Adriatico. Ook in de Tour de France reed Boogerd uitstekend. Dit resulteerde in een 10e plaats in het eindklassement. De Tour de France van 2002 is ongetwijfeld de mooiste tour uit zijn loopbaan. Zijn harde werken wordt beloond met een prachtige ritzege in de Tour de France. Na een lange solo van 85 kilometer over de col de la Madeleine en de klim naar het skioord La Plagne pakt hij de etappezege in de Koninginnenrit van de editie in 2002. Hij eindigt dat jaar als twaalfde in de Tour.

In 2003 won Boogerd de Brabantse Pijl, gevolgd door vooral tweede plaatsen in rondes als de Amstel Gold Race en Luik – Bastenaken – Luik in 2004 en 2005. Het jaar daarop werd Boogerd Nederlands kampioen en reed hij een uitermate sterke Tour de France. Ook in 2007 was Boogerd goed in de Tour en reeds hij kilometers aan kop van zijn kopman Michael Rasmussen. Deze werd uiteindelijk vier dagen voor het einde door Theo de Rooij uit de ronde gezet, omdat hij gelogen zou hebben over zijn verblijfplaats voor de ronde.

Later dit jaar, 2007, na zijn afscheid in het wielerpeloton te hebben aangekondigd, eindigde de carrière van Michael Boogerd toch nog eerder dan verwacht. Een val in de week voorafgaand aan de Ronde van Lombardije weerhield Boogerd ervan om aan de start te verschijnen. Op 21 oktober, de dag na de Ronde van Lombardije, nam hij afscheid van zijn fans met een koers op de Cauberg.

Na zijn actieve carrière verrichtte Boogerd gedurende een korte periode promotionele- en marketingwerkzaamheden voor de Rabobank. Op 26 november 2007 werd Boogerd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op 15 januari 2008 maakte de ARD een gedeelte van een vermoede klantenlijst van een Weense bloedbank bekend. Op deze lijst zou ook Michael Boogerd gestaan hebben. Naast Boogerd, werden ook zijn ex-ploeggenoten Rasmussen en Mensjov genoemd. Hieraan werd het vermoeden gekoppeld dat de genoemde wielrenners gebruik hadden gemaakt van bloeddoping. Echter, dit zijn slechts speculaties en op 17 januari trok de ARD deze beschuldigingen in en bood via sportpresentator Michael Antwerpes haar excuses aan. Later werd nogmaals gespeculeerd over dopinggebruik, in dit geval door voormalig wielrenner Bernhard Kohl. Kohl beschuldigde op zondag 12 juli 2009 Boogerd ervan klant te zijn geweest bij de Oostenrijkse wielermanager Matschiner, die over een bloedcentrifuge beschikte.

Michael Boogerd is in Nederland nog steeds het gezicht van de wielersport. De altijd goedlachse Hagenaar heeft de sympathie van het publiek.