Miguel Indurain Larraya, geboren in Villava op 16 juli 1964, een ware wielerlegende. Indurain is een voormalig Spaans profwielrenner. Hij is een van de zeer weinige wielrenners die er in slaagde vijf maal de Tour de France te winnen. Dit deed Indurain bovendien als eerste vijf keer op een rij. Indurain won de Tour de France van 1991 tot en met 1995. Er is slechts één andere wielrenner die deze prestatie verbeterd heeft, dat is Lance Armstrong. Miguel Indurain staat op de 13de plaats op de lijst van beste renners aller tijden van Daniel Marszalek, anno 2009.

Hij was pas 20 jaar toen zijn professionele carrière begon. Zijn carrière begon in 1984 bij de Reynolds-ploeg. Het daaropvolgende jaar deed hij al voor het eerst mee aan een Tour, hij was meteen enkele dagen leider in de Ronde van Spanje. In 1986, toen hij pas twee jaar professioneel reed behaalde Indurain al de eerste plaats in de Tour de l’Avenir.

In 1987 won hij nog enkele titels, zo werd hij eerste in de G.P Navarra en won hij de Ronde van de Mijnvalleien. Het daaropvolgende jaar won hij de Ronde van Catalonië. Miguel Indurain was de eerste Spanjaard die in 1989 Parijs-Nice op zijn naam schreef en won hij zijn eerste etappe in de Tour de France. Dit was een ware mijlpaal in zijn carrière, vanaf dit punt ging het Indurain alleen maar beter af. In 1990 won hij onder andere de Clásica San Sebastián en de Parijs-Nice nog maals.

Zijn eerste Tour de France won hij in 1991. Ditzelfde jaar behaalde hij de tweede plaats in de Ronde van Spanje, en als dat nog niet genoeg was werd hij ook nog derde bij de wereldkampioenschappen op de weg.

1992 was misschien wel zijn meest succesvolle jaar, hij wist in dit jaar naast zowel de Tour de France en de Giro, ook nog de Boucles de l’Aulne, de Ronde van Catalonië en de op zijn naam te zetten. Verder werd hij in ditzelfde jaar nog kampioen van Spanje op de weg. Het daaropvolgende jaar, 1993, werd hij wederom eerste in zowel de Tour de France als de Giro. Indurain was de eerste wielrenner die de Giro en de Tour de France beide (La Double) twee jaar op een rij won.

Miguel_Indurain_(Tour_de_France_1993)De veelzijdigste wielrenner op de weg was Miguel Indurain al een tijdje. Met een voorbereiding van niets is hij nu ook de snelste coureur op de baan. Op 2 september 1994 scherpte de Spanjaard het ruim vier maanden oude werelduurrecord van de Schot Graeme Obree met 327 meter aan tot 53,040 kilometer. Al raakte hij dat korte tijd later kwijt aan Tony Rominger, het was een bijzondere prestatie op zich. Dat jaar eindigde hij weer als eerste in de Tour, maar de Giro werd hem afgenomen door Jevgeni Berzin.

Zijn laatste succesvolle jaar als wielrenner was in 1995, toen won de Spanjaard zijn vijfde en laatste Tour de France. Hetzelfde jaar werd Indurain wereldkampioen tijdrijden in Duitama, Colombia. Ook eindigde hij in de wegwedstrijd tweede achter zijn landgenoot Abraham Olano.

In 1996 kwam er een einde aan zijn ‘win streak’ in de Tour de France. Indurain eindigde 11e deze Tour. De winnaar van deze Tour, Bjarne Riis, gaf in 2007 uiteindelijk toe de Tour op EPO (doping) te hebben gewonnen. Wel won hij dit jaar nog de Dauphiné Libéré en Olympisch goud op de individuele tijdrit.

In 1997 vond Indurain het genoeg geweest, hij gooide de handdoek in de ring. Zijn carrière professioneel wielrenner zat er, na bijna 15 jaar in het profcircuit te hebben rondgereden, toch eindelijk op. Miguel Indurain is later, ruimschoots verdiend, geëerd met een eigen wielerwedstrijd, de Gran Premio Miguel Indurain.