Met het nodige tromgeroffel liet voormalig Astana-manager Marc Biver weten aan een nieuwe wielerploeg te werken. L’Equipe meldt vandaag echter dat er al snel een einde lijkt te komen aan de ambitieuze plannen van de Luxemburger. De (bizarre) reden; de Belgische zakenman Serge Goldstein – die zou instaan voor het budget van de ploeg – is ontmaskerd als oplichter.


Een budget van veertig(!) miljoen euro, waarmee de toekomst van de ploeg verzekerd zou worden voor tenminste acht seizoenen. Met de financiële toezegging van Belgische en Israëlische zakenmensen – waaronder Goldstein – moest dit ideale plaatje gecreëerd worden.

De Belgische geldschieter wilde naar verluidt een ploeg bouwen rondom klassiekerspecialist Greg Van Avermaet, terwijl hij met Dylan Teuns, Damiano Caruso en Stefan Küng ook interesse had in andere BMC-renners. Daarnaast stonden Romain Bardet (AG2R La Mondiale) en Marc Soler (Movistar) op het verlanglijstje van Goldstein en Biver.

Privévliegtuig Goldstein vals geregistreerd
Volgens L’Equipe spraken Goldstein en Biver vorige week in het zuiden van Frankrijk af om de eerste contracten te ondertekenen en de benodigde bankgaranties in orde te maken. Goldstein zou – ondanks het feit dat hij verschillende keren zijn woord gaf – het geld echter nooit hebben overgemaakt.

Deze gang van zaken wekte argwaan bij Biver, die vervolgens een onderzoek opstartte naar het privévliegtuig van Goldstein. Deze bleek vals geregistreerd te staan, wat betekent dat het vliegtuig al een paar jaar buiten dienst is. Hierop werd Goldstein ondervraagd door de politie als onderdeel van een onderzoek naar belastingfraude.

Biver – die nu een schadevergoeding claimt – ziet hiermee zijn project op losse schroeven komen te staan. Door het (mogelijk) wegvallen van zijn wielerploeg, zullen enkele renners op zoek moeten naar een andere werkgever.